زیست چینه نگاری
فیروزه هاشمی یزدی؛ ندا بشیری؛ فرشته سجادی
چکیده
در مطالعۀ حاضر، مدل اکوگروههای اسپورومورفی (Sporomorph EcoGroups: SEGs) و جوامع گیاهی مرتبط با آن و همچنین پالینوفاسیس برای بازسازی پالئواکولوژی سازند دلیچای در برش چینهشناسی اندریه در شمالشرق روستای اندریه، البرز مرکزی استفاده شد. بر اساس اطلاعات مربوط به اکوگروههای اسپورومورفی در رسوبات مطالعهشده، نسبت کم جوامع گیاهی Upland/Lowland و نسبت ...
بیشتر
در مطالعۀ حاضر، مدل اکوگروههای اسپورومورفی (Sporomorph EcoGroups: SEGs) و جوامع گیاهی مرتبط با آن و همچنین پالینوفاسیس برای بازسازی پالئواکولوژی سازند دلیچای در برش چینهشناسی اندریه در شمالشرق روستای اندریه، البرز مرکزی استفاده شد. بر اساس اطلاعات مربوط به اکوگروههای اسپورومورفی در رسوبات مطالعهشده، نسبت کم جوامع گیاهی Upland/Lowland و نسبت زیاد جوامع گیاهی Lowland/Coastal + Tidal و درصد کم جامعۀ گیاهی Upland SEG گویای کمبودن نسبی سطح آب دریا در ناحیۀ مطالعهشده و رسوبگذاری در محیط کمعمق است؛ همچنین نسبت زیاد اسپورومورفهای warmer/cooler و نسبت کم اسپورومورفهای drier/wetter، آبوهوای گرم و مرطوب در زمان تشکیل رسوبات سازند دلیچای در برش چینهشناسی مطالعهشده را نشان میدهد. نتایج ترسیم نمودارهای مربوط به پالینوفاسیس در برش چینهشناسی اندریه نیز محیط ساحلی کمعمق، کماکسیژن با سرعت رسوبگذاری کم را برای سازند دلیچای معرفی میکنند که بهخوبی با نمودارهای اسپورومورفی (SEGs) آن مطابقت دارد.
چینه نگاری سکانسی
حدیقه خاتون کاظمی؛ حبیب اله قاسمی؛ عزیزا... طاهری
چکیده
توالی نسبتاً کاملی از واحدهای سنگچینهای پرمین شامل سازندهای دورود (عمدتاً از ماسهسنگ و شیل)، روته (عمدتاً از سنگآهک با بینلایههایی از مارن) و نسن (عمدتاً از سنگآهک و شیل) در البرز مرکزی از سیاهبیشه و هریجان در جادۀ چالوس تا یوش، بلده، زرینکمر و ورازان در جنوب آمل، در استان مازندران رخنمون دارد. بر اساس برداشتهای صحرایی ...
بیشتر
توالی نسبتاً کاملی از واحدهای سنگچینهای پرمین شامل سازندهای دورود (عمدتاً از ماسهسنگ و شیل)، روته (عمدتاً از سنگآهک با بینلایههایی از مارن) و نسن (عمدتاً از سنگآهک و شیل) در البرز مرکزی از سیاهبیشه و هریجان در جادۀ چالوس تا یوش، بلده، زرینکمر و ورازان در جنوب آمل، در استان مازندران رخنمون دارد. بر اساس برداشتهای صحرایی و مطالعههای سنگنگاری، این سنگهای آذرین با ماهیت بازیک و آلکالن بهشکل دایک، سیل و تودههای کوچک میکروگابرویی و لامپروفیری داخل سازند تخریبی دورود و بهشکل روانههای بازالتی همراه با آذرآواریهای وابسته داخل بخش بالایی سازند روته رخنمون دارند. تودههای کمعمق میکروگابرویی و لامپروفیری درون سازند دورود، درحقیقت ماگمای باقیمانده و منجمدشده در مجاری تغذیهکنندۀ فعالیت آتشفشانی بازالتی در بخش بالایی سازند کربناتۀ روته هستند. سازند دورود در محیط رودخانهای- دلتایی در پرمین زیرین و سازندهای روته و نسن در پلتفرم کربناته (لاگون، پشتههای سدی و دریای باز) در پرمین میانی و بالایی تشکیل شدهاند. نبود رخسارههای ریفی گسترده و رسوبات توربیداتی نشاندهندۀ تهنشست توالی عمدتاً کربناتۀ روته و نسن در پلتفرم کربناتهای از نوع رمپ در پرمین میانی- بالایی است. در این زمان، البرز مرکزی بهشکل حاشیۀ غیرفعال در جنوب پالئوتتیس جای داشته است و فعالیت ماگمایی بازیک آلکالن آن با زمینساخت کششی اواخر پالئوزوئیک در حاشیۀ شمالی گندوانا و همزمان با مراحل آغازین گسترش نئوتتیس در زاگرس قابلتفسیر است.
فاطمه واعظ جوادی؛ نصراله عباسی
دوره 28، شماره 3 ، پاییز 1391، ، صفحه 37-64
چکیده
گروه شمشک در منطقه بلده دارای گسترش و رخنمون بسیار خوبی میباشد. تعداد 22 گونه ماکروفسیل گیاهی متعلق به 14 جنس از راستههای مختلفی نظیر اکوئی ستالها، فیلیکالها، بنتیتالها، سیکادالها، گینکگوآلها، چکانوسکیالها و کونی فرالها تشخیص داده شد. دو بیوزون تجمعی (Assemblage zone) در منطقه بلده، البرز مرکزی ...
بیشتر
گروه شمشک در منطقه بلده دارای گسترش و رخنمون بسیار خوبی میباشد. تعداد 22 گونه ماکروفسیل گیاهی متعلق به 14 جنس از راستههای مختلفی نظیر اکوئی ستالها، فیلیکالها، بنتیتالها، سیکادالها، گینکگوآلها، چکانوسکیالها و کونی فرالها تشخیص داده شد. دو بیوزون تجمعی (Assemblage zone) در منطقه بلده، البرز مرکزی مورد شناسایی قرار گرفت. بیوزون تجمعی I با دو گونه Ptilophyllum minor و Klukia exilis و بیوزون تجمعی II با اولین حضور گونه Coniopteris hymenophylloides و آخرین حضور گونه Ptilophyllum harrisianum تعیین میشوند. همچنین، بر مبنای حضور گونههای Equisetites columnaris ، Coniopteris hymenophylloides ، Klukia exilis ، Nilssonia macrophylla و Ptilophyllum minor سن ژوراسیک زیرین تا میانی (؟هتانژین- توآرسین تا باژوسین) برای رسوبات این منطقه خاطرنشان میگردد.
فرشته سجادی؛ سید حسین هاشمی؛ یاسر رضازاده؛ فیروزه هاشمی
دوره 26، شماره 2 ، تابستان 1389، ، صفحه 129-148
چکیده
در نمونه های رسوبات سازند شمشک در برش چینه شناسی شهمیرزاد، البرز مرکزی، عناصر مختلف پالینولوژیکی شامل میوسپورها، AOM تیره و روشن، فیتوکلاست های تیره (قطعات تیره و فاقد ساختمان داخلی) آکریتارک ها، اسپور الگ ها و قارچ ها، و خرده های چوب (بافت های گیاهی، کوتیکول) وجود دارند. بر اساس تفسیر ویژگی های عناصر مذکور، رسوبات دربرگیرنده در ...
بیشتر
در نمونه های رسوبات سازند شمشک در برش چینه شناسی شهمیرزاد، البرز مرکزی، عناصر مختلف پالینولوژیکی شامل میوسپورها، AOM تیره و روشن، فیتوکلاست های تیره (قطعات تیره و فاقد ساختمان داخلی) آکریتارک ها، اسپور الگ ها و قارچ ها، و خرده های چوب (بافت های گیاهی، کوتیکول) وجود دارند. بر اساس تفسیر ویژگی های عناصر مذکور، رسوبات دربرگیرنده در محیط های قاره ای نزدیک به ساحل (رودخانه ای و دلتایی) و در شرایط وجود اکسیژن فراوان، انرژی متوسط تا زیاد جریان آب، نرخ رسوبگذاری بالا، تشکیل شده و حفظ شدگی مواد ارگانیکی موجود در نهشته های مذکور ضعیف می باشد. البته لازم به ذکر است که وجود آکریتارک ها در نمونه های مورد مطالعه، نشان می دهد که هنگام تشکیل رسوبات سازند شمشک در برش چینه شناسی شهمیرزاد پیشروی های مقطعی و کوتاه مدت دریا وجود داشت.
با توجه به قرابت میوسپورهای موجود در پالینوفلورای مورد مطالعه، در پوشش گیاهی اطراف محیط تشکیل رسوبات سازند شمشک در این برش چینه شناسی به ترتیب تنوع و فراوانی سرخس ها، لیکوفیت ها، بازدانگان، و بریوفیت ها وجود داشتند. بر اساس فراوانی اسپورهایی نظیر Dictyophyllidites, Gleicheniidites, Todisporites, Cyathidites, Deltoidospora, Striatella, Klukisporites که به سرخس ها یا وابستگان سرخس ها نسبت داده شده اند و با در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی زیستگاههای امروزی گیاهان مذکور می توان نتیجه گرفت که نهشته های سازند شمشک در برش چینه شناسی شهمیرزاد در شرایط آب و هوای گرم- نیمه گرم و مرطوب تشکیل شده اند.وجود اسپور قارچ ها در نمونه های مورد مطالعه نیز شرایط آب و هوای گرم و مرطوب را تایید می نماید.
سید حسین هاشمی؛ فاطمه تابع
دوره 25، شماره 2 ، پاییز 1388، ، صفحه 117-134
چکیده
پالینوفلورای متنوعی شامل انواع پالینومورف های مربوط به محیط های دریایی و خشکی مانند میکروفیتوپلانکتون ها، اسپورها، کریپتوسپورها، کیتینوزوآها، و اسکولوکودونت ها با حفظ شدگی بسیار خوب در نهشته های سازند جیرود در برش چینه شناسی غرب گرمابدر، شمال شرق تهران، وجود دارند. در پالینوفلورای مذکور، میکروفیتوپلانکتون ها و اسپورها تنوع ...
بیشتر
پالینوفلورای متنوعی شامل انواع پالینومورف های مربوط به محیط های دریایی و خشکی مانند میکروفیتوپلانکتون ها، اسپورها، کریپتوسپورها، کیتینوزوآها، و اسکولوکودونت ها با حفظ شدگی بسیار خوب در نهشته های سازند جیرود در برش چینه شناسی غرب گرمابدر، شمال شرق تهران، وجود دارند. در پالینوفلورای مذکور، میکروفیتوپلانکتون ها و اسپورها تنوع و فراوانی نسبی بیشتری داشته و فرم های زیر، که پراکندگی چینه شناسی شناخته شده ای در رسوبات دونین بالایی مناطق مختلف دنیا دارند، نیز در این مجموعه دیده می شوند.
Daillydium pentaster, Papulogabata annulata, P. lobata, Cymatiosphaera perimembrana, C. radiosepta, Chomotriletes vedugensis, Deltotosoma intonsum, Crassiangulina tesselita, Tornacia sarjeantii, Gorgonisphaeridium ohioense, Unellium lunatum, Unellium piriforme, and Retispora lepidophyta.
انواع میکروفیتوپلانکتون های دریایی مانند Gorgonisphaeridium ohioense, Daillydium pentaster, Unellium lunatum, Unellium piriforme, Tornacia sarjeantii که در تعیین سن نسبی و تطابق رسوبات دونین در مقیاس جهانی مورد استفاده قرار گرفته اند، در پالینوفلورای مورد مطالعه فراوانی قابل توجهی دارند. با توجه به اولین افق وجود (FOO) و آخرین افق حضور (LOO) مربوط به Tornacia sarjeantiiدر رسوبات سازند جیرود در برش چینه شناسی مورد مطالعه، range zone T. sarjeantii به ضخامت 118 متر و به سن دونین پسین (فرازنین- فامنین) معرفی و با بیوزون های موجود مبتنی بر میکروفیتوپلانکتون های دریایی دونین پسین مربوط به سایر نقاط دنیا مقایسه شده است.